Šrcd

        

Iskati stik ali disciplinirati?

Spoštovani, najin Rok hodi v četrti razred osnovne šole. Moram reči, da doma z vzgojo in disciplino ni večjih težav, saj sva si z možem enotna, da otrok potrebuje red in jasne meje. Probleme z disciplino pa ima že dlje časa v šoli. Tako hodiva večkrat na govorilne ure. Doma sva mu že omejila gledanje priljubljenih oddaj, uporabo telefona, večkrat je že vzgojno ostal brez pravljice. Pravih rezultatov pa ni. Imate kakšno idejo? Hvala, Romana

Spoštovani, sodobna spoznanja nevroznanosti in fiziologije delovanja možganov jasno kažejo, da z discipliniranjem, kaznovanjem in grožnjami, otrok ne more zgraditi varnega stika s starši. Red in disciplina nimata veliko skupnega z graditvijo odnosov. Otrok, ki ima ob sebi odraslega, ki je njegov lastni rabelj, se notranje zelo trpinči. Otrokov notranji svet postaja osramočen, njegov duh vedno bolj strt. S trdo roko na dolgi rok dosežemo, da se otrok ukloni in ga uspemo znotraj zlomit, ali pa se vedno znova upira in se ne dovoli zdresirati. Ker si nič od tega ne želimo, je potrebno ubrati drugo pot.
Ko se starši uspemo odpovedati rigidnim disciplinskim prijemom in se usmerimo na pot iskanja razumevanja otroka, na pot sprejemanja njegovih občutij, na pot iskanja povezanosti, potem se začnejo stvari obračati za starše in za otroka na bolje. A ob tem imamo najbrž pomisleke, ali se res kar posloviti od kaznovanja? Kaj nam potem sploh še ostane? Kaj pa red in disciplina? Ali nas bo lasten otrok potem spodnesel? Mnogi starševski strahovi in dvomi vzniknejo ob tem, saj je to za starše nekaj novega in nenavadnega. Najbrž smo bili tudi sami vzgajani v duhu reda in discipline. Vse bo vredu, le drugače bo.
S sočutjem, nego, razumevanjem vnašamo v odnos z otrokom varnost in milino. Otrokovo avtonomno živčevje ne bo v aktivaciji nevarnosti ali napada. Njegovo telo ne bo v kletki strahov, navodil in prepovedi. Otrokovi možgani lahko zopet zadihajo. Otrok se bo v čustveno varnih odnosih lahko razvijal v enovito celovito osebnost. Model varnih odnosov bo ponotranjil in ga nesel s seboj v šolo in v življenje. Poskrbimo, da se otrok v svoji koži počuti varno in dobro. To bo vsem v veselje.

 

Ključne besede: Vzgoja otrok, Starševstvo