Šrcd

        

Terapevtsko pisanje kot oblika samopomoči

»Ko dam na papir, se počutim boljše«

Kaj je terapevtsko pisanje?

Če je kdo izmed vas kdajkoli pisal dnevnik, pisma, poezijo ali če ste se poslužili kake druge oblike pisanja z namenom soočanja s svojimi trenutnimi čustvenimi ali miselnimi vsebinami, poznate občutek olajšanja, ko na papir ali na elektronski zaslon odložimo nekaj, kar nas je trlo in klicalo po tem, da se napiše in upove. Včasih nam je o naši bolečini, ranjenosti in ranljivosti lažje napisati kot spregovoriti.

Preberite več

Sodelovanje starejših z mlajšimi

Kadar se mlajša in starejša oseba ujameta in se druga ob drugi počutita udobno, varno in domače, to obema pomaga na poti naprej. Drug drugemu omogočata prehoditi pot dozorevanja v življenju. Potrebe in odzivanje vsakega se od rojstva do odraslosti spreminjajo, a ne v temelju. Temeljna potreba po pripadnosti, slišanosti in sprejetosti ostaja.

Preberite več

Počitnice - priložnost za krepitev odnosov

Šole so za dva meseca zaprle svoja vrata. Kar naenkrat je pred nami to blaženo poletno brezdelje. Pričele so se počitnice, dopusti, prosti dnevi. Čas odklopa, ko se zdi, da ura ne obstaja, da ni obveznosti, ni hitenja, pred nami so topli večeri … Za mladostnike poletje predstavlja vse to in z njim tudi brezskrbno obdobje.

Čeprav malo drugače, ta del leta z veseljem pričakujemo tudi odrasli, odštevamo dneve ...

Preberite več

Podprimo čustveni naboj mladih

Polnost življenja, navihanost, ustvarjalne domislice, pestri in intenzivni odnosi, druženja in doživetja z vrstniki, … vse to so pojmi, ki so povezani v besedi mladost! Omenjene lastnosti vznikajo in vejejo iz čustveno inteligentnih in empatičnih mladostnikov. Mnogokrat pa na žalost ni tako in za take mladostnike nas upravičeno skrbi. Obdobje Covid-19, ki traja že skoraj dve leti, je mnoge mlade ugriznilo s čekani, ki so pustili boleče posledice. Čisto preveč je bilo v tem obdobju sedenja pred raznovrstnimi ekrani, predvsem pa so imeli mladi okrnjeno druženje, zaprte šole in razne druge omejitve. Vso to bolečino je statistika kar hitro izmerila in pokazala. Stiske so pri mladostnikih dobile izraze predvsem v porastu duševnih motenj, predvsem tesnobe, samopoškodovalnega vedenja, motenj hranjenja, depresivnosti ipd.

Evropa in tudi Slovenija sta stisko prepoznali in se odzvali z interventnimi programi pomoči mladim in njihovim družinam ter namenile sredstva za svetovalno pomoč pa tudi za razvoj inovativnih tehnik pri soočanju s stiskami v trenutni krizi.
S hvaležnostjo sporočamo, da smo strokovnjaki Študijsko-raziskovalnega centra za družino v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki in s sredstvi MDDSZ in Evropskih socialnih skladov, razvili mobilno aplikacijo za pomoč pri razvoju čustvene inteligentnosti oz. zrelosti, za pomoč pri razvoju hvaležnosti za stvari, ki jih v življenju prejemamo ne glede na stresne situacije, ter za razvoj in spodbudo k pozitivnosti v življenju mladih. Vse to so področja, ki dokazano najbolj učinkovito pripomorejo k razvoju zdrave osebnosti, kvalitetnih odnosov, zadovoljstva v življenju.

Mladi telefone težko izpustijo iz rok, z njimi so se rodili in to dejstvo smo želeli sprejeti ter pripraviti ponudbo, da bodo na telefonu imeli možnost dobiti zanimive in spodbudne vsebine, ki jim lahko pomagajo pri osebni rasti. Aplikacija, ki nosi ime EQ3 (ekunakubik) tako ponuja kviz za spoznavanje pomena čustvovanja, nevroloških procesov, informacije o načinih spoprijemanja s stresom, o pomenu varnih in sproščenih odnosov ipd. Za mlade je spodbuden tudi dnevnik čustev, saj zavedanje, ubesedanje in razmišljanje o svojem doživljanju in čustvovanju omogoča bolj kvalitetno razumevanje sebe in odnosov. Del dnevnika so tudi vaje hvaležnosti. Usmerjanje pozornosti na hvaležnost tudi za drobne stvari, ki se ti dogajajo čez dan namreč močno spodbuja razvoj čustvene zrelosti in pozitivno vpliva na duševno zdravje. Posledično omogoča grajenje bolj pristnih in varnih odnosov, ki so temelj za občutek sreče in zadovoljstva v življenju. Redno reševanje takega dnevnika je ena od možnosti za delo na sebi. Poleg aplikacije pa smo razvili tudi dve projekcijski tehniki za sproščeno in pestro delo v različnih skupinah z mladostniki, lahko pa se jih uporabi tudi pri individualnem delu.

Poleg tega si mladi lahko postrežejo s pozitivnimi mislimi, ki jih prejemajo na njihov elektronski naslov.

Poleg aplikacije pa smo razvili tudi dve projekcijski tehniki, Kartice pozitivnosti in Kartice slavnih oseb, za sproščeno in pestro delo v različnih skupinah z mladostniki, lahko pa se jih uporabi tudi pri individualnem delu.
Vabljeni, da si izdelke pogledate, jih uporabljate in z njimi, če vas srce nagovori, navdušite tudi druge. Predvsem pa se navdušujte nad vztrajanjem v ljubezni do sebe in do drugih!

Avtorji: doc. dr. Andreja Poljanec, Polona Greif, Barbara Novak, Lara Kobe Priganica, Mark Debeljak, Domen Strmšnik

Kako po konfliktu vzpostaviti stik

Jeza, frustracija, prizadetost … to največkrat občutimo po konfliktu s partnerjem. Takrat bi bilo najlažje pritisniti tipko »reset« kot na računalniku in nadaljevati, kot da se nič ni zgodilo. Žal prepira ne moremo kar izbrisati iz spomina, še manj iz telesa. Lahko pa poskušam narediti korak, da se premaknem - premakneva naprej.

Preberite več

Oče in mama

Pri odnosu z otroki pogosto beremo v revijah članke o materinstvu. O očetovstvu je spisanega manj, zato mnogi očetje v želji, da bi dobili neke ideje za svoje očetovstvo, berejo o materinstvu. A očetovstvo ni isto kot materinstvo. To tudi nikakor ne pomeni, da je očetovstvo manj pomembno kot materinstvo, da je očetovstvo drugorazredno ali da smo očetje v družinah le neki priveski. Očetovstvo ima določene prvine enake, a je v marsičem drugačno. Očetovstvo je vloga, ki je enakovredna, polnovredna in nezamenljiva, če jo oče odigra z vso svojo naravo.

Preberite več

Starševstvo - poskrbeti za svojega otroka

Starševstvo se ne začne le s spočetjem in rojstvom otroka. Starševstvo se rojeva vsakodnevno. Odnos, ki ga živimo s svojimi otroci poraja in ustvarja vedno nekaj novega. Starši tako postajamo vedno znova tisti, ki za otroka poskrbimo in mu omogočamo razvoj na več ravneh. Pri vsem skupaj je pomembno, da otrokove potrebe prepoznamo, se zanje zanimamo in se odzovemo.

Preberite več