Šrcd

        

Razvoj otrokovih možganov

ee678c 80482fc0529047edbe1fbf472918368aVloga odraslih pri razvoju otrokovih možganov
 
Možgani so središče razvoja osebnosti, so središče spomina, doživetij, sočutja in kognicije. Odnosi med starši in otroki so najpomembnejši prostor njihovega polnega razvoja.
Razumevanje narave razvoja možganov ter narave razvoja odnosov staršem pomaga pri premagovanju strahov in stisk, s katerimi se v starševstvu srečujejo. Okrepi nam zaupanje vase in v svoje otroke. Osvetli nam pomen povezanosti, pripadnosti, sočutja, vztrajnosti in potrpežljivosti. Prepriča nas, da je vsak otrok edinstven in da smo vsakemu otroku straši na prav poseben način.

1. Zgradba in delovanje možganov ter pomembnost odnosov za njihov poln razvoj.
Zgradba možganov, specifičnost razvoja možganov, funkcije in razvoj leve in desne hemisfere, razvoj spomina, pomen doživetij v prvem letu življenja …
 
2. Navezanost otroka na starše je pogoj za preživetje
Starše je pogosto strah, da bi se otrok nanje navezal preveč, da bo potem od njih preveč odvisen, da ne bo razvil lastne samostojnosti. Vendar je navezanost organskega razvoja, potreba po navezanosti je v nas vrojena. Varna navezanost je podlaga za zdrav in poln otrokov razvoj. Ne bojmo se je!

3. Pomen regulacije čustev in stresa pri otroku
Otrok svojih čustev in občutkov še ne razume. Zato ob sebi potrebuje odrasle, ki ga lahko pomirijo, ki se nanj primerno odzivajo, ki mu znajo vse to njegovo telesno dogajanje razložiti na njim razumljiv način.

4. Organska podlaga za razvoj iniciative pri otroku
Razvoj iniciative, ki jo straši pogosto doživljamo kot neupravičeno trmo, je pri otroku pomemben del razvoja njegove osebnosti. Starše pa nas prav to obdobje pogosto spravlja v obup in posledično poniževanje, šeškanje, zapiranje v kot… Vse to v možganih povzroči nevzdržne procese, ki škodljivo vplivajo na razvoj njegovega telesa.

5. Povezovanje leve in desne hemisfere - razlike v razvoju možganov pri fantkih in punčkah
V možganih se centri za različne sposobnosti in funkcije razvijajo vsak posebej. Odrasli imamo možnost in nalogo, da otroku pomagamo uporabljati več centrov hkrati, spodbujamo celostno razvoj možganov. Razumevanje razlik med razvojem možganov po spolu, dojemanju sveta, življenju v odnosih, nam pomaga pri razumevanju svojega otroka.

6. Razvoj možganov skozi vse življenje
Možgani imajo možnost vzpostavljanja novih povezav med posameznimi centri vse življenje. To pomeni, da imamo starši neprestano možnost popravljanja napak! Kako poteka vzpostavljanje novih povezav, kako vztrajen je treba biti, kaj vse razumeti.

7. Alkoholizem, travma in zlorabe
Vse troje povzroča v možganih trajne posledice. Prav tako na odnosih in na razvoju posameznika v odnosih, ki ima te primesi. Razumevanje teh posledic nam olajša razumevanje naše zgodovine, naše sedanjosti ter morebitne odločitve za zdravljenje ali sprejemanje vsega, kar je že bilo. 
 
Izobraževanje vodi dr. Andreja Poljanec, naslednje izobraževanje bo organizirano na začetku leta 2022, točen datum bo objavljen jeseni.
Cena izobraževanja: 140 EUR na osebo (220 EUR na par, 100 EUR za študente).
Izobraževanje bo potekalo od 19.00 do 20.30. Srečanja bodo potekala preko spleta.
 
Na izobraževanje se lahko prijavite prek elektronske prijavnice.