Šrcd

        

Šola za družino (predavanja)

Zakaj puščati otroka samega in jokajočega ni samo neustrezna vzgojna metoda temveč tudi zelo škodljivo za zdrav razvoj otroka? Zakaj premalo telesnega in čustvenega stika med staršem in otrokom v najzgodnejšem obdobju življenja škodi zdravemu in polnemu razvoju otroka?

Odnos med staršem in otrokom je najpomembnejši prostor njegovega polnega razvoja. Dokazano je namreč, da tip odnosov ali pa način, kako otroci odraščajo, je odvisen od tega, kakšen odnos imajo starši do njih. Najmočnejši vzgib človekove notranjosti, od rojstva dalje, je potreba po stiku. Ključni poudarek nevroznanstvenih predpostavk zadnjih 20.let v kombinaciji z odnosnimi dognanji je, da je razvoj možganov absolutno in celostno odvisen od izkušenj.
Če se starši tega zavedamo in delujemo na način, da vedno znova vzpostavljamo stik z otrokom, se tudi v nas starših krepi zaupanje do sebe, nam pomaga pri premagovanju strahov in stisk, s katerimi se v starševstvu srečujemo.
Na predavanju bomo pogledali naravo razvoja možganov v sozvočju narave razvoja odnosov ter kako se v najzgodnejših mesecih vzpostavlja temeljna navezanost in stik med staršem in otrokom.
Predavanje traja 40 min. Nato sledi pol urna izkustvena delavnica, kjer bomo preko vpogleda vase podano vsebino ponotranjili.

Izvajalke: Lidija Bašič Jančar, Lili Kodelja in Miha Novak, zakonske in družinske terapevtke, Študijsko-raziskovalni center za družino, enota Domžale
Organizator predavanja: Center za mlade Domžale; prijave na: info@czm-domzale ali na tel: 040 255-568