Šrcd

        

Ko spregovori telo v terapevtskem procesu 2. del

Ko spregovori telo v terapevtskem procesu 2. del

Nadaljevanje...

Tretji korak je, da poslušamo kakšna bolečina ali rana je ujeta v telesu. Na tej točki se oklep ali obramba klienta začne topiti, ker je telo pripravljeno spregovori svojo resnico, da razkrije bolečino, ki potrebuje podporo in zdravljenje. Ko povabimo telo, da spregovori, sta ključni dve vprašanji:
1. Kakšno sporočilo nosijo telesne senzacije?
2. Kaj še potrebuje čustveno telo?

Ko vprašamo klienta, kaj mu pomeni »težko srce«, lahko odgovori, da je zelo globoko žalosten, ali, da se počuti izdanega. Ali ko vprašamo, kaj je sporočilo, ko jo zvija trebuh. Lahko odgovori, da je resnično prestrašena ali da je tukaj zato, ker včasih njen mož eksplodira v jezi. Ta sporočila smo mogoče že slišali, vendar je ključna razlika v tem procesu, da smo pomagali, da so klienti svoja čutenja začutili v telesu, zdaj in tukaj s terapevtom, v varnem in sočutnem okolju. Klient se bo počutil globoko slišanega v občutjih in povezanega samim s seboj. Kljub temu je dobro narediti še en korak.

AS233

Četrti korak nam bo pomagal regulirati karkoli ostaja od nepredelanih občutij oziroma kar telo potrebuje. Klientu lahko rečemo: »Zdaj, ko ste slišali sporočilo svojega telesa, ga vprašajte kaj potrebuje? Mogoče je to varnost, ljubezen, razumevanje. Preverite in poglejte.« velikokrat je odgovor: »Potrebujem zaščito.« ali »Potrebujem objem.«, »Potrebujem ljubezen.« Zdaj poskušamo pomagati svojemu klientu vizualizirati. »Predstavljajte si, da je ta potreba zadovoljena prav zdaj.

Spomnite se na osebo, živo ali že pokojno, realno ali izmišljeno. Ne glede na to kdo ali kaj je, pomembno je, da dobite občutek, da je odgovor na vašo potrebo. Mogoče vas objame ali reče, da ga skrbi za vas. Mogoče je to vaš kužek, ki se stisne k vam in vas obožuje. Poskušajte ujeti sporočilo vašega telesa za trenutek nazaj in začutite to čutenje, opazujte kako se počutite zdaj, ko je vaša potreba zadovoljena. Opazujte, če je vaša izkušnja telesa zdaj drugačna, transformirana.

Ključ je v tem, da klient v svojem telesu začuti kako je, ko dobi kar potrebuje. Odkar klient ve kaj potrebuje v življenju, se pogosto pojavi globok občutek olajšanja, zadovoljstva in dobrega počutja. Zdaj je opolnomočen z znanjem, kaj potrebuje, tako kot tudi s sprejetjem telesnih občutij. Kako dobro je to čutiti!

Na ta način ponudimo svojim klientom nov način, novo metodo, kako se znebiti slabe stare navade ali kako izstopiti iz začaranega kroga ponavljajočih se vzorcev. S tem klienti pridobijo tudi veščino komuniciranja z modrostjo svojega telesa.

Ključne besede: Terapevtski proces