Šrcd

        

Kako dan nima dovolj ur

Staršem so vsakodnevne situacije, kot na primer vožnja v šolo, na treninge, obšolske dejavnosti, skrb za nakupovalne sezname, pomoč starim staršem, dodobra poznane. Ko se trudimo, da bi do večerje izpolnili celoten seznam dnevnih dolžnosti in se ob tem v avtu borimo še z mestnim prometom in vsemi drugimi obveznostmi, čas na uri kar prehitro beži.

Verjetno je tekom dneva ob vas v avtu, na javnem prevozu ali na sprehodu do šole, vaš otrok, ki pa kar hrepeni po vaši pozornosti in vas sprašuje vsemogoča vprašanja, vi pa se mu trudite na hitro odgovarjati. Istočasno vas obletavajo tudi druge misli in skrbi, kako boste uspeli pravočasno končati z delom, kako boste izpeljali sestanek z nadrejenim… Ob vsem skupaj se počutite preobremenjene in nemočne.
Celoten dan lahko tako postane nekakšno splošno tekmovanje z uro, čeprav v hitrem tempu življenja iščemo stik z otrokom in upamo, da se mu bomo lahko bolj intenzivno posvetili zvečer - po večerji, ko bo posoda pospravljena in zaključene tudi druge obveznosti.
Vendar pa, če se pri vožnji v avtomobilu z otrokom nismo pogovarjali ali ga poslušali in z njim skušali biti v čustvenem stiku, bo to zvečer precej naporna in veliko težje izvedljiva naloga, saj se je tekom dneva nabralo že toliko informacij, ki bi jih ta rad z nami delil, da starši ob koncu dneva preprosto ne zmorejo vsemu slediti.

AS6
Zavedajte se, da vam za dragocene trenutke ustvarjanja stika z hčerko ali sinom ni potrebno ves dan čakati, saj sta skupaj sedela že ob zajtrku, potem v avtu med vožnjo v šolo in popoldan, ko ste ga peljali na izven-šolsko dejavnost. Izkoristite čas za vajin odnos med najbolj običajnimi in »neumno-potrebnimi« aktivnostmi, kot na primer, ob čakanju v vrsti za kruh ali plačevanjem goriva na bencinski postaji. V tistem trenutku, ko preprosto morate čakati v vrsti lahko rečete:« Hej, kaj si počel kaj danes? Zjutraj sem videl, da te je bilo kar malo strah šolskega testa? Povej mi, kako si?« Takšni stavki vam omogočijo, da vzpostavljata čustveni stik, premostita skrajno neudoben čas čakanja, ter ga porabita za nekaj kar je najpomembneje – vajin odnos. Dovolite si biti spontani in se odločite, da med vožnjo v avtomobilu ne telefonirate, ampak da postane vsakodnevna vožnja vajin čas, kjer si bosta lahko povedala vse dogodivščine in načrtovala skupne aktivnosti.
Gumb za izklop poznajo vse elektronske naprave, ki so nam dandanes tako nujne in skrajno uporabne, vendar vajin odnos takšnega gumba ne pozna. Ko ob svojem sinu ali hčerki razmišljate o številu neprebranih elektronskih sporočil ali o nadležnem šefu, se otrok počuti zapostavljenega in zato včasih tudi kakšno ušpiči, saj tako dobi vašo popolno pozornost.
Vprašajmo se, kako lahko drobne trenutke tekom dneva naredimo večje, kvalitetnejše, bolj polne. Kako lahko zares pridobimo tistih čas z otrokom, katerih v dnevu ne najdemo. Tako, da tekom dneva nabiramo in skrbno uporabimo vsako razpoložljivo situacijo in minuto časa za vajin odnos. Bistvo biti starš pomeni stalno iskanje stika z otrokom, ki je glavni smernik staršem za branje otrokovih resničnih potreb, občutkov, želja in mišljenja.

Ključne besede: Partnerski odnos