Šrcd

        

Rejniške družine

Terapija za rejniške in posvojiteljske družine

AS15Vsakdo potrebuje družino, kjer odkriva samega sebe in kjer ima varno mesto za doživljanje svoje resničnosti. Otroci v rejništvu, prav tako tudi otroci, ki so bili posvojeni so svojo prvo družino na nek način izgubili, se od nje oddaljili in ta specifika nalaga tako državi, kot tudi strokovni javnosti veliko odgovornost. Dejstvo je, da otrok, ki je odvzet biološki družini in nameščen v posvojitev ali rejništvo nikoli ne izhaja iz lahke situacije. Kaj vse se dogaja v njem, kako se počuti, kje ima otrok možnost opore? Pri rejnikih in posvojiteljih lahko dobijo varnost in ljubezen, ki jo potrebuje vsak otrok.

Vendar se to v praksi izkaže za težko nalogo, saj so se otroci v bioloških družinah ob vseh zlorabah in zanemarjenosti predvsem naučijo zanesti le nase, velikokrat razvijejo velik nadzor nad svojimi čustvi in so zelo zaprti. Ti otroci tako potrebujejo biti »sebični«, ker je njihovo dojemanje sebe pogosto razdrobljeno na popolnoma nepovezane drobce, med katerimi vlada sram. Naloga strokovnjakov in rejnikov/posvojiteljev je zato precej težka, saj dobijo medse otroke, ki so v svoji notranjosti zelo krhki in ranjeni.

Prek vedenja in iskanja stika s sabo ob tem otroku in iskanja stika z njim imajo na terapiji možnost prepoznavati globlje posledice izkušnje zanemarjenja in zlorabe. Tako lahko prek izkušenj na terapijah počasi tudi doma ustvarjajo izkušnje čustvenega stika, ki bodo počasi krpale otrokove primanjkljaje v navezanosti, povezanosti in občutku pripadnosti ter ljubljenosti.

Bistvo družinske terapije z rejniškimi in posvojiteljskimi družinami je nudenje opore in vzpostavitev varne navezanosti. Potrebno je ugotoviti, kaj izraža obnašanje, nasloviti in izgovoriti občutke, povezane s travmo in voditi rejnike/posvojitelje in otroka v krepitev pozitivnih medsebojnih izkušenj. Ta proces je potrebno peljati počasi, korak za korakom, skupaj z otrokom in rejniki/posvojitelji. Na terpiji tako ustvarjamo prostor varnosti, pogovora in igre ob kateri otroci spoznavajo, da je v njih dovolj prostora za ljubezen, razumevanje in spoštovanje.

Za več informacij nam pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali nas pokličite 040 508 785.