Šrcd

        

Skupina za očete

Ko iščemo informacije na temo očetovstva, se večinoma izpostavlja velike spremembe, ki jih od očetov v zadnjih desetletjih pričakuje naša družba. Prisotnost v otroškem življenju in odraščanju je bila pred tem leta zapostavljena, če ne s službenimi obveznostmi pa z gradnjo hiš, delom v delavnici ali pomoči ostalim v naši okolici. Odsotni očetje prejšnjih generacij so tako rekoč del narodne dediščine. Mnogi današnji očetje so zato razumljivo zmedeni ob vprašanju, kaj naj bi pristno in prisotno očetovstvo pomenilo. Tako so neprenehoma izpostavljeni pritisku in strahovom, kako bodo novi vlogi kos hkrati pa si želijo svojim otrokom ponuditi več.

ocetje

Skupina za očete je namenjena moškim z otroki starimi do treh let na kateri bi se odkrito pogovorili o temah, ki se na področju očetovstva odpirajo s ciljem, da odstranimo čim več potencialnih ovir za sproščeno, ljubeče in prisotno očetovstvo. Dejstvo je, da se vseh teh družbenih zahtev ni potrebno tako bati, saj se v odnosu oče-otrok še zdaleč ni spremenilo toliko, da temu ne bi bili kos. Otrok še vedno rabi predvsem prisotnega očeta, s katerim se bo lahko spoznal, se z njim zabaval in ga spoštoval. Na vsakem srečanju skupine bo obravnavana nova tema, o kateri bomo govorili in skupaj razmislili z voditeljem, ki bo tudi sodeloval v pogovoru z vsakim očetom posebej. Očetje lahko v taki skupini razširijo svoje dojemanje določene teme in hkrati doživijo, da v iskanju rešitev in usmeritev niso sami. Predvsem pa lahko začutijo, da so sposobni oblikovati svoje mnenje in biti pri preživljanju časa in reševanja izzivov pri otrocih prav tako kreativni in uspešni kot njihove partnerke.

Teme, ki se jih bomo dotaknili v teh srečanjih so:

  • Jaz in moji občutki: kakšen oče želim biti, soočanje z novimi občutki, pomanjkanjem časa zase (hobiji, šport, prijatelji, kariera…)
  • Jaz in primarna družina: odnosi v primarni družini, lepi in ne tako lepi spomini iz otroštva, neutemeljeni strahovi preteklih generacij, iskanje lastne poti pri stiku in postavljanju mej otroku
  • Jaz in otrok: povezanost z otrokom, aktivno očetovstvo
  • Jaz in partnerka: različni pogledi na 'vzgojo' in skrb za otroka, primerjave z ostalimi starši, podpora in razumevanje želja partnerke, povezanost s partnerko glede stika in postavljanja mej otroku
  • Jaz in družba: izguba povezanosti s prijatelji brez otrok, očetovstvo in služba, Iskanje stika z ostalimi očeti / soočanje z različnimi mnenji ostalih očetov glede občutljivih tem kot so kaznovanje, izjokavanje, TV in telefoni, …

Skupina je zaprtega tipa z največ 6 člani in se sreča šestkrat, praviloma na dva tedna, v prostorih ŠRCD, Gosposvetska 1, Ljubljana. Tromesečni prispevek (za vseh 6 srečanj po 120 minut) je 100 EUR; za brezposelne osebe se lahko dogovori za nižji prispevek. Skupino vodi mag. Klemen Klopčič.

Zbiramo prijave za jesenski termin.

Na skupino se lahko prijavite prek elektronskega naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali na telefon 041 393 736.