Šrcd

        

Skupina za izkustveno delo s čustvi

Skupina je namenjena vsem, ki želite poglobljeno delati na sebi na nivoju čustev. Obstaja velika razlika med pripovedovanjem in razmišljanjem o čustvih ter med delom s čustvi, ki so prisotna v tem trenutku. Na skupini ne bomo samo govorili o čustvih, temveč bomo naredili prostor za izkustveno doživljanje in delo s čustvi, ki jih želite razrešiti v odnosu do sebe (npr. delo z notranjim kritikom) in/ali v odnosu z drugimi (razreševanje nedokončanih medosebnih težav).

Osrednji del skupine sestavlja vaja praznih stolov za razreševanje konfliktov znotraj sebe in vaja dveh stolov za razreševanje nedokončanih medosebnih težav. To sta dve vaji, ki prebudita čustva, ki se nam porajajo v teh odnosih in omogočata delo z njimi. Udeleženec bo s pomočjo vaj s stoli in domišljije stopil v komunikacijo z delom sebe ali z drugo osebo iz lastnega življenja. Na ta način bo stopil v kontakt s svojim doživljanjem in temeljnimi potrebami.

Na skupini lahko torej delate čustveni proces v odnosu z delom sebe, npr. z notranjim kritikom, ki ves čas daje negativne opazke in sodbe o nas, na to kdo smo in kaj počnemo (v mislih si govorimo, da smo neumni, nesposobni, leni, grdi itd.). Primer za delo na skupini: rad bi spoznal nove ljudi, vendar kadar koli pomislim na to, da bi stopil do nekoga in začel s pogovorom, mi gredo po glavi misli, da sem dolgočasen, da bom rekel kaj neumnega, neprimernega in da me bo oseba ignorirala ali se mi posmehovala. Zato se raje ne izpostavljam.

Lahko pa da želite več vpogleda, razumevanja situacije ali pomoč pri nerazrešenih čustvih v odnosu z drugo osebo. Katera koli situacija iz sedanjega ali preteklega odnosa, ki vam pušča stisko ali nemir je lahko osnova za delo v skupini. To je lahko delo z aktualnim konfliktom, preteklimi ranami v odnosu, neizžalovanimi odhodi ljudi iz vašega življenja in z drugimi nerazrešenimi težavami (v odnosu s starši, otroki, partnerji, sodelavci, šefom itd.). Prvi primer za delo na skupini: zapustil me je partner in kljub temu, da je od odhoda minilo že precej časa, imam občutek, da sem se ustavila, ne morem prenehati razmišljati o njem, še vedno upam, da bova spet skupaj, čeprav mi je jasno povedal, da si odnosa z menoj ne želi več in ima že novo partnerko. Drugi primer: do mame čutim jezo in zamero vsakič, ko govorim z njo. Pri tem samo čakam, da je konec pogovora, ker bi sicer rekla kaj, kar bi obžalovala. Po pogovoru pa se vedno počutim krivo, ker nisem bolj razumevajoča do nje.

Nerazrešene težave v odnosih lahko puščajo težka čustva kot so občutki zapuščenosti, zamere, jeze, ljubosumja, negotovosti, sramu, nemoči in druga čustva, ki posameznika obremenjujejo. Vsa čustva so v redu in ne gre za to, da bi morali dajati čustva na stran. Včasih pa se lahko v kakšnem čustvu ustavimo, ne zmoremo naprej. To lahko posameznika obremenjuje in blokira v drugih odnosih in na drugih področjih življenja. Skupina daje prostor, da se posameznik v varnem, podpornem okolju sreča s tem doživljanjem, kar odpira prostor za spremembo.

Za tovrstno delo bodo pomembni temelji skupine zaupnost, drža neobsojanja in spoštovanja ranljivosti vsakega posameznika. Pomembno pravilo, ki se ga držimo na skupini je, da ne svetujemo drugim, temveč govorimo o sebi, o svojem doživljanju in izkušnjah.

Skupina se bo srečala 16-krat. Prva 4 srečanja bodo namenjena spoznavanju članov skupine, psihoedukaciji in pripravi na delo s stoli. Delo s stoli bomo delali na 9 srečanjih, na vsakem srečanju bosta delala vajo s stoli dva udeleženca. Vsak udeleženec bo udeležen v treh vajah s stoli. Na ostalih srečanjih bo udeleženec opazovalec in bo podajal svoje odzive, kar je pomemben del dela na skupini, ki prav tako prinaša nova spoznanja. 3 srečanja bodo namenjena refleksiji in poglabljanju dela s stoli.

Zaradi narave dela je pogoj za vstop v skupino zaveza za prisotnost na celotnem ciklu skupine, ki traja 4 mesece. Plačilo za 16 srečanj je 320 evrov (20 evrov na srečanje) oziroma po dogovoru za študente in brezposelne. Možno je plačilo v dveh ali treh obrokih.

Skupina sprejme 6 članov. Potekala bo ob torkih. Začela se bo ob 16.30, končala se bo med 18.20 in 18.30. Potekala bo enkrat tedensko. Začne se takoj, ko se bo skupina zapolnila.

Pred vstopom v skupino vas povabim na individualno informativno srečanje, na katerem se pogovorimo o vaših vprašanjih in skupaj ugotovimo, če je ta skupina tisto, kar potrebujete.

Prijave zbiramo do zapolnitve mest na mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali pokličete na telefonsko številko 040 508 785 in pustite glasovno sporočilo na avtomatskem odzivniku.

Vodi: dr. Vesna Mirt, univ. dipl. psih., zakonska in družinska terapevtka

Lepo vabljeni.