Šrcd

        

Skupina za izkustveno delo s čustvi

Skupina je namenjena vsem, ki želite poglobljeno delati na sebi na nivoju čustev. Obstaja velika razlika med pripovedovanjem in razmišljanjem o čustvih ter med delom s čustvi, ki so prisotna v tem trenutku. Na skupini ne bomo samo govorili o čustvih, temveč bomo naredili prostor za izkustveno doživljanje in delo s čustvi, ki jih želite razrešiti v odnosu do sebe (npr. delo z notranjim kritikom) ali v odnosu z drugimi (razreševanje nedokončanih medosebnih težav).

skupina custva 2

Osrednji del skupine sestavlja vaja praznih stolov za razreševanje konfliktov znotraj sebe ali vaja dveh stolov za razreševanje nedokončanih medosebnih težav. To sta dve vaji, ki prebudita čustva, ki se nam porajajo v teh odnosih in omogočata delo z njimi. Udeleženec bo s pomočjo vaj s stoli in domišljije stopil v komunikacijo z delom sebe ali z drugo osebo iz lastnega življenja. Na ta način bo stopil v kontakt s svojim doživljanjem in temeljnimi potrebami.

Na skupini lahko torej delate čustveni proces v odnosu z delom sebe, npr. z notranjim kritikom, ki ves čas daje negativne opazke in sodbe o nas, na to kdo smo in kaj počnemo (v mislih si govorimo, da smo neumni, nesposobni, leni, grdi itd.). Primer za delo na skupini: rad bi spoznal nove ljudi, vendar kadar koli pomislim na to, da bi stopil do nekoga in začel s pogovorom, mi gredo po glavi misli, da sem dolgočasen, da bom rekel kaj neumnega, neprimernega in da me bo oseba ignorirala ali se mi posmehovala. Zato se raje ne izpostavljam.

Lahko pa da želite več vpogleda, razumevanja situacije ali pomoč pri nerazrešenih čustvih v odnosu z drugo osebo. Katera koli situacija iz sedanjega ali preteklega odnosa, ki vam pušča stisko ali nemir je lahko osnova za delo v skupini. To je lahko delo z aktualnim konfliktom, preteklimi ranami v odnosu, neizžalovanimi odhodi ljudi iz vašega življenja in z drugimi nerazrešenimi težavami (v odnosu s starši, otroki, partnerji, sodelavci, šefom itd.). Prvi primer za delo na skupini: zapustil me je partner in kljub temu, da je od odhoda minilo že precej časa, imam občutek, da sem se ustavila, ne morem prenehati razmišljati o njem, še vedno upam, da bova spet skupaj, čeprav mi je jasno povedal, da si odnosa z menoj ne želi več in ima že novo partnerko. Drugi primer: do mame čutim jezo in zamero vsakič, ko govorim z njo. Pri tem samo čakam, da je konec pogovora, ker bi sicer rekla kaj, kar bi obžalovala. Po pogovoru pa se vedno počutim krivo, ker nisem bolj razumevajoča do nje.

Nerazrešene težave v odnosih lahko puščajo težka čustva kot so občutki zapuščenosti, zamere, jeze, ljubosumja, negotovosti, sramu, nemoči in druga čustva, ki posameznika obremenjujejo. Vsa čustva so v redu in ne gre za to, da bi morali dajati čustva na stran. Včasih pa se lahko v kakšnem čustvu ustavimo, ne zmoremo naprej. To lahko posameznika obremenjuje in blokira v drugih odnosih in na drugih področjih življenja. Skupina daje prostor, da se posameznik v varnem, podpornem okolju sreča s tem doživljanjem, kar odpira prostor za spremembo.

Za tovrstno delo bodo pomembni temelji skupine zaupnost, drža neobsojanja in spoštovanja ranljivosti vsakega posameznika. Pomembno pravilo, ki se ga držimo na skupini je, da ne svetujemo drugim, temveč govorimo o sebi, o svojem doživljanju in izkušnjah.

Skupina se bo srečala 9-krat. Prva 4 srečanja bodo namenjena spoznavanju članov skupine, psihoedukaciji in pripravi na delo s stoli. Na vsakem srečanju bo delal vajo s stoli en udeleženec, ostali bodo imeli vlogo prisotnega opazovalca in bodo podali svoje odzive, kar je pomemben del dela na skupini, ki prav tako prinaša nova spoznanja. Vsak član skupine izvede eno delo s stoli, na treh srečanjih ima svoj proces kot opazovalec. Izkazalo se je, da so teme, ki jih udeleženci izpostavijo in na njih delajo, splošne človeške teme, ob katerih so tudi ostali udeleženci prejeli svoja spoznanja. Po delu s stoli sledi refleksija in diskusija na temo, ki je bila izpostavljena.

Zaradi narave dela je pogoj za vstop v skupino zaveza za prisotnost na celotnem ciklu skupine. Plačilo za 9 srečanj je 180 evrov (20 evrov na srečanje) oziroma po dogovoru za študente in brezposelne. Možno je plačilo v dveh ali treh obrokih.

Skupina sprejme 4 člane. Potekala bo ob torkih. Začela se bo ob 16.30, končala se bo med 18.20 in 18.30. Potekala bo enkrat tedensko. Začne se takoj, ko se bo skupina zapolnila. Na leto se izvedeta dve takšni skupini. Ena se prične jeseni, druga pa spomladi.

Pred vstopom v skupino vas povabim na individualno informativno srečanje, na katerem se pogovorimo o vaših vprašanjih in skupaj ugotovimo, če je ta skupina tisto, kar potrebujete.

Prijave zbiramo do zapolnitve mest na mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali pokličete na telefonsko številko 040 508 785 in pustite glasovno sporočilo na avtomatskem odzivniku.

Vodi: dr. Vesna Mirt, univ. dipl. psih., zakonska in družinska terapevtka

Lepo vabljeni.