Šrcd

        

Supervizija v psihoterapiji

Supervizija2dr. Tatjana Rožič
Sigmund Freud Privat Universitat

Knjiga Supervizija v psihoterapiji - regulacija afekta v relacijski superviziji in terapiji je v prvi vrsti namenjena supervizorjem in terapevtom oz. strokovnjakom različnih poklicev, ki delajo z ljudmi v stiski. S svojo bogato in razumljivo vsebino ne nagovarja le področja psihoterapije, ampak zaobjema nevidne, a vplivne procese, ki potekajo tudi v drugih intelektualnih sferah (področje zdravstva, vzgoje in izobraževanja, socialnega varstva in ostala področja, ki delujejo v okviru poslanstva medosebne pomoči). Njena kvaliteta in dodana vrednost je v učinkovitem in jasnem, ter hkrati strokovnem pojasnjevanju medosebnega prostora, ki ga nudi supervizija, zato ima knjiga vlogo priročnika, učbenika in strokovnega gradiva, zaradi česar je nepogrešljiva pri študijskem usposabljanju za supervizorje, prav tako pa je vključena v študijsko literaturo za vse študente terapevtskega usposabljanja zakonske in družinske terapije ter študija psihoterapevtske znanosti.

Današnja praksa supervizije presega okvirje različnih terapevtskih modelov, saj strmi k terapevtskim spremembam, ki praviloma vidijo čez splošno življenjsko logiko svetovanja in omejenega pogleda na človekovo delovanje. Ta namreč predstavlja možnosti uveljavljanja novih oblik izražanja čustev, odkrivanje še nepoznanih virov življenjskih energij in urejanja odnosov na različnih področjih življenja in dela. V knjigi tako najdemo dovolj ranljivih pripovedi o nemoči, strahu in občutku nevrednosti, ki prepričajo, pa tudi dovolj strokovnega ozadja, zaradi katerega je terapevtski trud transparenten in preverljiv.
V knjigi najprej spoznamo razvojno pot supervizije v psihoterapiji– od njenih začetkov, kjer sta supervizijo zaznamovali avtoritarnost in hierarhičnost – pa do danes, kjer je osnovni princip dela oz. odnosa utemeljen na iskrenosti, ranljivosti, navezanosti. Preko ustvarjanja varnosti med vsemi, udeleženimi v terapevtski in supervizijski proces se odpira prostor za pravo spremembo, kar je prikazano z izseki konkretne supervizije ter njej vzporedne terapije. Drugi del knjige je priročnik za supervizorje, ki se še usposabljajo ali pa že opravljajo supervizijsko delo.

Gre torej za učno knjigo za delo z ljudmi ter življenje v odnosih. Stik z lastnimi neprijetnimi občutji, ki mejijo na sram, in sočasni stik z drugo osebo, ki soustvarja varen prostor, je ključ do terapevtskega napredka in osebne rasti. Opisovanje poti, ki vodi do tega stika, pa osebno iskren in vrhunski dosežek stroke, zaradi česar je avtorica z objavo svojega dela številnim strokovnjakom ponudila dragocen pripomoček za presojo in prepoznavanje konfliktov, ki se dogajajo pri terapevtskem delu. Gre za ustvarjalni potencial, ki se lahko izniči, če ga ne prepoznamo in ne zgrabimo prav takrat in prav tam, kjer se zgodi.
Zaradi konkretne ponazoritve primera, kaj dejansko pomenijo spremembe v superviziji, njihovo povezanost s terapevtskim procesom in s samo spremembo v terapiji, nas avtorica na spreten in zgoščen način popelje v klinično učinkovit terapevtski proces, ki odpira prostor za uglašenost, vzajemnost, iskrenost, spoštovanje, ranljivost in razkrivanje. Supervizija tako postaja vse bolj odprt prostor strokovne varnosti in čustvene kreativnosti, ki zahteva kompleksno delo na najrazličnejših področjih terapevtskega, pedagoškega in socialnega dela. S tem pa postaja tudi središče ustvarjanja novih strokovnih pristopov in generiranja znanja, ki ga zahteva delo z ljudmi v sodobnem času.

Knjigo lahko naročite na Študijsko–raziskovalnem centru za družino in sicer na e- naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., od koder vam bomo poslali predračun (20 EUR + poštnina, zaračunana po aktualnem ceniku Pošte Slovenija). Knjigo vam pošljemo v treh delovnih dneh po prejemu plačila.

V kolikor bi želeli izvesti drugačen način plačila ali prevzema, nam prosimo to sporočite. Na voljo pa smo vam tudi za dodatne informacije o knjigi.