Šrcd

        

Življenski cikli in demenca - 1

Vsako obdobje življenja je zaznamovano z odnosi. Le-ti nas lahko najbolj obogatijo ali pa najbolj ranijo. V obeh primerih prinesejo neizogiben pečat obdobju, v katerem smo ter vsem nadaljnjim obdobjem. Se pravi: od tega, kako živimo v nekem obdobju je odvisna kvaliteta življenja v naslednjem.
Vsako razvojno obdobje posameznika terja razvoj, torej postavlja določene izzive in naloge, ki odpirajo njegovo nadaljnjo rast. Na ta način se razvija posameznikova osebnost, razvija se okolje v katerem živi in potencialno določa nadaljnji razvoj. Zelo pomembno je, kakšno življenje živimo in bomo živeli. Od tega, kako kvalitetno, iskreno in polno živimo, je odvisno, kakšno starost bomo imeli.
 
Posameznik je v svojem razvoju vpet v različne dimenzije.
Sistemski razvoj poteka na ravni nekega naroda in je odvisen od njegovega zgodovinskega, političnega in geografskega razvoja. Posameznik je seveda del tega naroda. Npr. trenutni politični razkol v Sloveniji je posledica dolgega zgodovinskega obdobja in razvoja, kar vpliva na trenutno stanje v državi. Zastoj, v katerem smo se znašli, ustvarja v ljudeh strah, negotovost in posledično jezo. Ljudje se bojijo za svojo eksistenco, strah jih je tvegati, zato stagnirajo in nazadujejo.
Medsebojni razvoj temelji na strpnosti, sočutju in razumevanju. Ljubezen in zvestoba sta vrednoti, ki sta bistveni za razvoj nekega odnosa. Osebni razvoj pa je odvisen od tega, koliko si posameznik upa raziskovati sebe, kako spremembe in konflikte, s katerimi se srečuje, obrne v izziv, se poglobi vase in predela preteklost.
67
Ko mlad človek zre v prihodnost in razmišlja o svojem življenju, se mu zdi kot dolga neprehojena pot. Življenje se zdi kot reka, neskončno, čas pa nekaj tako neopredeljivega. Ko vprašamo starega človeka o življenju, ki ga je že prehodil, bo povedal, da je hitro, prehitro minilo. Zdi se, kot da se tega ni zavedal. In da je časa, ki mu ga je še preostalo, le malo.
Je že tako, da reko življenja oblikuje človek sam! Različne preizkušnje na tej poti pa doživlja zgolj zato, da bi se razvijal in izpopolnjeval. Kako uspešno bo to opravljal, se bo kazalo v njegovi osebnosti, razvojni stopnji, zadovoljstvu, kvaliteti odnosov in nasploh - sreči.

Razvojna obdobja bi lahko razdelili na: mladost, srednja leta in starost.
V mladosti smo polni želja po učenju in ustvarjanju, s čimer izoblikujemo osebnost in spoznavamo svoje sposobnosti.
Srednja leta so temelj odnosov, kot so partnerstvo in starševstvo. Ravno zato je to obdobje aktivno obdobje, živahno, polno izzivov na vseh področjih - osebnem, delovnem.
Starost je obdobje, ko že nekaj " imamo", po tem se nas bodo spominjali in to lahko damo naprej. To bogastvo je nekaj, kar smo si pridobili v mnogih delovnih letih in nekaj, kar nam pokaže, kako kvalitetno smo živeli "reko življenja", po kateri smo pluli. V tem obdobju se bo oglašalo naše notranje zadovoljstvo ali pa obup nad tem, kaj vse smo zamudili in tega sedaj ne moremo več nadoknaditi.

Starost odraža vse tisto, kar smo bili. Iz strahu in jeze nad sabo lahko postanemo zagrenjeni, nepotrpežljivi, trmasti. Čustva, ki so se leta in leta nabirala in ostala neizgovorjena, postanejo nenadzorovana, stališča, ki so bila že pred leti toga in neizprosna, postanejo še bolj izrazita. To je star človek, ki kritizira, obtožuje, brezpogojno zahteva, je nestrpen, nekritičen do sebe.
Če pa smo življenje polno živeli in se v starosti počutimo izpolnjeni, lahko krog sklenemo z notranjim dostojanstvom. Če smo živeli dostojanstveno, živeli svoje vrednote in jih prenašali naprej, bo dostojanstvo tudi glavna vrednota starosti.