Šrcd

        

Počitnice - priložnost za krepitev odnosov

Šole so za dva meseca zaprle svoja vrata. Kar naenkrat je pred nami to blaženo poletno brezdelje. Pričele so se počitnice, dopusti, prosti dnevi. Čas odklopa, ko se zdi, da ura ne obstaja, da ni obveznosti, ni hitenja, pred nami so topli večeri … Za mladostnike poletje predstavlja vse to in z njim tudi brezskrbno obdobje.

Čeprav malo drugače, ta del leta z veseljem pričakujemo tudi odrasli, odštevamo dneve ...

Še trikrat gremo spat, pa gremo na morje, v hribe, potujemo v druge države. Za mnoge je to tudi čas, ki ga preživijo kot družina skupaj. Več časa smo z otroki, mladostniki, s partnerjem.
Dopust je namenjen sprostitvi in regeneraciji. V tem času počitnic, dopustov, lahko, seveda če se tega zavedamo, nadoknadimo te občutke pomanjkanja pripadnosti, sprejetosti, pogrešanja znotraj družine.
Če se naša pričakovanja glede poletja ne uresničijo, če ne gre vse po načrtih, pa to lahko predstavlja tudi vir stresa. V pričakovanju se lahko pojavijo občutki strahu, napetosti, tesnobe. Od dopusta, počitnic pričakujemo popolnost, perfektnost, idealne pogoje in vsi smo kdaj doživeli, da se to ni uresničilo. Na poti se nam je pokvaril avto, destinacija, kamor smo prišli, se ni izkazala tako kot smo pričakovali, skregali smo se s partnerjem ali pa nam je na počitnicah zbolel otrok.

Vse to nam povzroča še dodatni stres, še posebej, če se z njim ne znamo uspešno spoprijeti. Ne priganjajte se za "popolnimi" počitnicami. Naša življenja niso taka kot na družbenih omrežjih. Pogostokrat previsoka pričakovanja do sebe, partnerja, otrok privedejo do tega, da z dopustom nismo zadovoljni. Bodite hvaležni za kvaliteten čas, ki ga boste preživeli skupaj.
Dovolite si biti z vašimi otroki, mladostniki. Vzemite si čas za tiste aktivnosti, ki jih imajo vaši otroci, mladostniki radi in prek tega bodo dobili občutek, da se zanimate zanje in da so vam pomembni. Mladostniki sicer potrebujejo čas, ki ga preživijo s svojimi vrstniki, a hkrati tudi trenutke, kjer bodo začutili starše, prepoznavali sebe, svoje občutke in misli. V odnosu z njimi si dovolite biti »otrok«, kar pomeni, da z njimi uživate, se zabavate, skupaj raziskujete svet, odnose. Ko bodo začutili, da se imate radi, bodo radi z vami in jim ne bo dolgčas, ne bodo izgubili zanimanja. S to izkušnjo sprejetosti, ljubljenosti, razumevanja, bodo vstopali v svet in gradili odnose.

Dovolite si biti z vašim partnerjem - vzemita si čas za skupne aktivnosti kot npr. posedanje na terasi, skupni sprehod, pogovor, kolesarjenje, ... Pa vendar dovolita drug drugemu tudi čas zase, lastna druženja in prijatelje. Če se partner/ica želi srečati s svojimi prijatelji, to ne pomeni, da ne želi biti s svojim partnerjem/partnerico. Poleg partnerskega odnosa je ta vidik odnosov zelo pomemben. V zakonu vedno obstaja dinamika med hrepenenjem po povezanosti z drugim sozakoncem in med vzpostavljanjem avtonomije.

Pomembno je, da se vprašate, kaj vas kot družino najbolj poveže, kakšna je vloga vsakega člana pri oblikovanju prijetnih počitnic. Ne smemo pozabiti tudi sami nase – počnimo tisto, kar nam je všeč (npr. branje, šport, …). Predvsem je pomembno, da si ustvarimo notranjo strukturo za mir.

Proste dni cenimo kot darilo, čas, da v medosebnih odnosih popravimo nekaj, kar nam čez leto ni uspelo, se slišimo, razumemo, poslušamo, ali pa da preprosto negujemo tisto, kar že uspeva.

Dopusti zmeraj pomenijo tudi preizkušnjo, koliko zdržimo skupaj, se znamo drug drugemu prilagajati, si prisluhniti, preden se spremo. Rutinsko življenje čez leto nam dopušča manj časa in priložnosti za povezovanje in krepitev odnosov. Počitnice in skupni čas pa so lahko nova priložnost, da še bolje spoznamo partnerja ter otroke in predvsem sebe.

Želimo vam, da uživate, kjerkoli že boste, s tistimi, ki jih imate najraje. Napolnite lastno baterijo. Fizično in psihično.

 

Ključne besede: Starševstvo