Šrcd

        

Fokus vsake obložene mize

Možgani preko mobilnih telefonov, spletnih zabavnih storitev, interneta, elektronske pošte, televizije, radia, časopisov, knjig, družabnih medijev itd. vsak dan prejmejo približno 105.000 besed ali 23 besed na sekundo.
Živimo v svetu, kjer je na voljo vedno manj časa za več nalog in odgovornosti. V zadnjih letih je bilo veliko raziskav narejenih na temo vplivov stresa na naš vsak dan. Dokazano je, da prekomerna stimulacija (stres) vodi do poslabšanja izvršilnih funkcij, motenj in pomanjkanja osredotočenosti. Če je nekoč veljalo, da je sposobnost, da hkrati delaš različne stvari nekaj, kar se v modernem hitro-razvijajočem se svetu nek ideal, danes strokovnjaki ugotavljajo, da to stremenje po tem idealu pride s svojo ceno.

Glede na omejeno zmogljivost našega delovnega spomina, namesto da hkrati obdelujemo več virov informacij, stalno spreminjamo našo pozornost in se premikamo med različnimi dražljaji. Posledično delimo pozornost in dodeljujemo manj časa posamezni nalogi ali razporejamo svoj fokus v daljšem časovnem obdobju.
Sposobnost, da znaš omejiti dotok informacij in se fokusirati na zadane naloge je nekaj, kar maksimizira porabo naše energije in učinkovitost. Ko se morate nekaj naučit, je zelo pomembno, da omejite vnos dražljajev v možgane. Ne preveč svetlobe, miren prostor, en zvezek, ena snov in učenje dokler so možgani sposobni kooncentracije, potem odmor. Možgane sestavlja živa materija in niso sposobni procesirati toliko informacij kot jih producira naša hiperaktivna družba. Ob tehnološkem razcvetu zadnjega stoletja je naš biološki razvoj ohranil enak počasen tempo, ki ga narekuje evolucija.

Čas v katerega vstopamo je za naše možgane zelo naporen. Trgovska norija, vsepovsod se blešči, vse raja, vse pije... V en mesec se “stlačijo” vse lepe želje, vsa lepa darila, vsa letna srečanja in družinski obredi.
V tem vrtincu življenja je potrebno začeti sprejemati prave odločitve. Novo leto pravijo, da je vedno priložnost za to, da si spet dokažemo, česa vse se nismo sposobni držati. Pa vendar. Kaj želiš, da bi bil tvoj fokus letošnjih praznikov?

Vsak izmed nas je namreč v kontroli nad tem, kaj spusti v svoje možgane. Vsak izmed nas lahko zatemni preveč bleščeče luči, zniža volumen prazničnih pesmi. Vsak izmed nas lahko na neki točki spusti vilico iz rok in zaključi praznično kosilo tako, da še lahko vstane od mize. Vsak izmed nas se lahko odloči, da bo letos on tisti, ki bo v družino prinesel praznično vzdušje in na ta način poskrbel, da se bo res čutilo praznično veselje.

Kdo ve, morda kakšna od teh odločitev prinese s sabo tudi več miru (v najširšem pomenu te besede) – nekaj torej, kar bi moral biti fokus vsake obložene mize.

Ključne besede: Terapevtski proces