Šrcd

        

Šola rahločutnega starševstva

Starševstvo je način življenja z otroki v vzajemnem odnosu starši-otrok, kjer se starši učijo od otrok in otroci od staršev. Temelji na iskrenosti do sebe, zaupanju vase in v otroka, na odsotnosti kaznovanja, primerni odzivnosti na otroka, fleksibilnosti, sočutju ter občutku pripadnosti in varnosti v družini.

Srečanja so namenjena predvsem staršem z otroki, starimi do 10 let. Namen srečanj je, da se starši v svojem poslanstvu ob otrocih sprostijo, da začnejo zaupati sebi in otrokom, da se otrok in sebe ob njih lahko veselijo in se zavedajo, da so za otroke eden izmed glavnih kompasov. Starševstvo je potovanje, ki se nikoli ne konča, je iskanje stika s seboj in z otroki. Sreča je v tem, da ga lahko vedno izboljšujemo.

AS168

 
 Starši
 Pravi starši, kar čudno se sliši,
ne rastejo za vsakim voglom ne v vsaki hiši.
Pravi starši so strašno redki primerki,
podarjeni pravemu sinu ali pa hčerki.
 
Pravi starši niso nikoli stari
za trumbarumba ali larifari,
za kozaklamf ali za bibaleze
in za take trubarumbarske zveze.

Pravi starši so iznajdljivi
in zanesljivi in ubogljivi
pa nas vodijo, ko sonce dan jaše
v igrarijo in trumbaruri.

Pravi starši so z nami ob vsaki uri
in so kdaj majhni kot droben škrat,
da jih pobožamo in damo spat.
Tone Pavček

Na srečanjih bomo govorili o naslednjih temah:

  • kaj pomeni biti starš,
  • katera čustva, občutke, spomine, strahove v nas prebujajo otroci,
  • kako reševati pogoste zadrege (ko se ti zdi, da te otrok izsiljuje, da ti nagaja, te ne spoštuje ...),
  • kakšno je bilo moje otroštvo, kaj mi je ostalo lepega in kaj me obremenjuje,
  • kaj pomeni biti mama in kaj pomeni biti oče,
  • kaj pomeni vzajemnost odnosa, stik s seboj in z otrokom,
  • zakaj smo pri postavljanju meja tako negotovi in zakaj nas otroci ne ubogajo na besedo.

Na začetku vsakega srečanja je kratko uvodno predavanje na določeno temo, sledi izkustveno delo prek delavnic, iger vlog, pogovora. Nato sledijo pogovori, ki so usmerjeni v iskanje stika vsakega para z njihovim otrokom posebej. Na ta način lahko vsak od staršev dobi smernice h globljega razumevanja sebe in otroka.

Skupina je zaprtega tipa in se sreča šestkrat praviloma na dva tedna, ob četrtkih od 17.30 do 19.00 v prostorih ŠRCD, Gosposvetska 1, Ljubljana. Skupino vodi dr. Andreja Poljanec, specialistka zakonske in družinske terapije, s sodelavci.

Skupino sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

MZSZ

Jesenski termin se začne 28. 9. 2017 (srečanja pa bodo še 12. 10., 26. 10., 23. 11., 7. 12., 21. 12).

Na skupino se lahko prijavite prek elektronskega naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali na telefon 040 508 785. 

Šola rahločutnega materinstva

 

V sklopu Šole rahločutnega starševstva, samo v letu 2016 prvič oblikovali tudi skupino, ki je namenjena mamicam, ki ne živijo z očeti svojih otrok.

Na skupini se srečujemo z izzivi vzgoje v različnih oblikah družin, kot so vzgoja otrok samo ob materi, sprejemanje morebitnega novega partnerja, primerno usklajevanje različnih vzgojnih stilov med očetom in materjo, ki ne živita skupaj, kako preboleti izgubo ločitve in biti nežna in odzivna mama, kako se odzvati na spraševanje otrok po očetu, če le-ta ni prisoten v njihovem življenju, ...

Skupina se bo srečala osemkrat po uro in pol. Srečanja potekajo vsak drugi teden, ob četrtkih od 17.30 do 19.00 v prostorih ŠRCD, Gosposvetska 1, Ljubljana. Skupino vodi dr. Andreja Poljanec, specialistka zakosnke in družinske terapije. Skupino sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

MZSZ

Dobrodošle!

Na skupino se lahko prijavite prek elektronskega naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali na telefon 040 508 785.